Ingredients
-
0,5 kg. Agrastai
-
2 vnt. Apelsinai
-
0,5 vnt. Citrina
-
400-450 g. Uogienių cukrus
-
2 arbatiniai šaukšteliai Vanilinis cukrus
-
nutarkuota, pagal skonį Apelsino žievelė
Directions
Jeigu kas nors prieš kokį 30 metų būtų man pasakęs, kad kada nors SAVO NORU virsiu agrastų uogienę, tikrai nebūčiau patikėjusi 😉
Močiutė turėjo agrastų pilną sodą. Mes skindavome juos po keletą kibirų per dieną, kartais kaimynams, kartais sau. Po to kažkas juos sumaldavo, o mes tą masę kibire (!!) sukdavome kočėlu ilgai ilgai… Mums, vaikams, beprotiškai ilgai. Bet žiemą turėdavome žalių uogų 🙂 🙂
O jeigu virdavome tuos agrastus, tai jau būdavo „paskutinis reikalas”, pati paprasčiausia uogienė.
Tai va, turiu agrastų, daug, ne vien pavalgymui nuo krūmo (nors krūmų tik du), ir sugalvojau, kad noriu uogienės. Googlinau, ieškojau, klausiau draugių 🙂 Šį receptą radau Delfi.lt platybėse, tai net nežinau, kam už jį padėkoti. Kaip dažnai būna, pakoregavau pagal save 😉
Prisiskiname puskilogramį agrastų, nuplauname, nukarpome uodegėles. Du apelsinus ir pusę citrinos nulupame ir supjaustome gabalėliais. Viską pilame į puodą, pamaišome, užpilame uogienių cukraus. Turi atsirasti sulčių, kad netrauktų prie puodo dugno. Įberiame porą šaukštelių vanilinio cukraus, galime įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės. Kaitiname iki užvirimo, o po to sumažiname kaitrą ir dar paverdame 15 min.
Šiek tiek atvėsintą uogienę patriname blenderiu, kad būtų lygesnė vienodesnė tekstūra. Supilstome į iškaitintus stiklainius ir užsukame spiritu padezinfekuotais dangteliais. Šaldytuve laikyti tikrai nereikia 🙂
Uogienė tokio gan intensyvaus skonio. Tiks ir prie sūrio, ir prie bulvinių blynų, ir prie paskrudintos duonos. Uogienių cukrus ją sutirštins, taigi neišsigąskite, jei iš pradžių ji jums atrodys skystoka.
My tips
- Jeigu norėsite nutarkuoti apelsino ar citrinos žievelės, tikrai siūlau prieš tai apelsinus ar citrinas pamirkyti dubenyje vandens su kokiu šaukštu sodos ir šaukštu druskos. Labai pasitikiu fitoterapeuto J.Ruolios rekomendacijomis. Pamirkome bent jau kokias 15 min., po to nuplauname. Ir tada jau naudojame žieveles be baimės, kad jose yra daugybė chemikalų.
Childhood memories 🙂
2 Comments Hide Comments
Labai apetitiškai atrodo 🙂 Jau seilės renkasi ……
Ir visai nedaug to vargo 😉