Ingredients
-
2 galvutės Svogūnai
-
2 skiltelės Česnakas
-
2 šaukštai, kepimui Alyvuogių aliejus
-
1 vnt. Morkos
-
200 g. Malta jautiena
-
400 g. Malta kiauliena
-
1 arbatinis šaukštelis Druska
-
žiupsnis Pipirai
-
400 g. skardinėlė Konservuoti savo sultyse pomidorai
-
1 nedidelis Kopūstas, šviežias
-
Ryžiams
-
2/3 stiklinės Rudieji ryžiai
-
dvigubai nei ryžių Vanduo
-
1 arbatinis šaukštelis Druska
Directions
Be balandėlių neįsivaizduoju savo gyvenimo, bet tikrai nedažnai užsiimu jų gaminimu namie: tai atrodo, kad kopūstas suplyš, tai išvis nėra tinkamų kopūstų, tai laiko pritrūksta.
Ši versija užkabino, gaminau pirmą kartą, taigi, manau, yra kur tobulėti. Džiaugsiuosi, jeigu duosite patarimų 🙂
Kaip dažniausiai ir būna, norisi greičiau ir paprasčiau. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepiname dvi nemažas svogūnų galvas ir porą skiltelių česnako. Ten pat beriame nedideliais kubeliais supjaustytą morką. Maišydami ant lengvos kaitros patroškiname keletą minučių. Tuomet dedame mėgstamą maltą mėsą. Aš rinkausi maltą jautieną ir kiaulieną. Vėl maišydami pakepame keletą minučių. Papiriname, padruskiname, galite įberti mėgstamų žolelių. Kai mėsa apskrunda iki rudumo, supilame 1 nedidelę skardinėlę smulkintų pomidorų savo sultyse.
Visą tai darydami galime šalia išsivirti norimus ryžius. Aš naudojau ruduosius, dėl didesnio skaidulinių medžiagų kiekio. 2/3 stiklinės ryžių užpyliau 2 tokiais pat kiekiais vandens ir arbatiniu šaukšteliu druskos. Nuo užvirimo verdame 10 min. (rudiesiems ryžiams, baltiesiems užteks kokių 7 min., o laukiniams – gal 12 min.) Net jei ryžiai nebus sugėrę viso vandens, nesvarbu: jie gaus drėgmės iš faršo ir pomidorų troškinio.
Ryžius sumaišome su patroškinta mėsa. Į aliejumi pateptą kepimo indą klojame atskirtus kopūsto lapus. Aš ėmiau šviežių kopūstų lapus (ne tuos kietuosius baltuosius), tai klodama juos į apačią net neapviriau. Dedame mėsą su ryžiais, paspaudžiame, kad liktų kuo mažiau oro tarpų. Tuomet užlenkiame kopūstlapius, o jeigu trūksta, paviršių uždengiame papildomai.
Uždengiame kepimo popieriumi ir folija ir šauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug pusvalandžiui. Tada nudengiame ir dar paliekame 10 min. Kam patinka ‘rimtai’ pakepęs kopūstas, padidinkite orkaitės kaitrą iki 220 laipsnių.
Jei jums patinka jūsų kepimo indas, patiekite tiesiog jame.
Jeigu norite, galite patiekti didelėje lėkštėje apvertę.
Žinoma, prie ‘balandėlių’ tiks rauginti ar marinuoti agurkėliai, o gal ir bulvių košė. Aš dar pašlaksčiau ‘Hot Chili Sauce’.