Ingredients
-
0,5 l. Vanduo
-
1 valgomasis šaukštas Druska
-
5-6 vnt. Kvepiančiųjų pipirų žirneliai
-
2-3 vnt. Lauro lapai
-
0,5 arbatinio šaukštelio Kmynai
-
0, 4-0,5 kg. Vištienos krūtinėlė
-
1 arbatinis šaukštelis Saldžiosios paprikos milteliai
-
50 g. Ghee sviestas
-
8-9 vnt., nedidelės Šviežios bulvės
-
2 vnt. Morkos
-
0,5 kg. Kopūstai, švieži
-
saujelė Žirneliai, švieži
-
2-3 valgomieji šaukštai Padažas "Daržo choras"
-
jeigu norisi aštriau Čili pipirai
-
patiekti Krapai
-
saujelė, patiekti Raudonųjų burokėlių lapeliai
-
visiškai neprivaloma, bet jei kam nors reikia, tai puiku :) Grietinė
Directions
Turiu priklausomybę balandėliams, turbūt kaip nemažai lietuvių 🙂 Bet, tiesą sakant, dalykas, kuris mane labiausiai vilioja ir nuo jo aromato skiriasi seilės, yra kepinto kopūsto aromatas (net nesuprantu balandėlių, kurie nėra prieš tai apkepti – manęs jie visiškai nevilioja). O tie kiaulienos faršai su ryžiais tai man visai antraeilis reikalas. Žodžiu, jau kelintą kartą mėgaujuosi ūkininko atgabenta vištienos krūtinėle, bet gaminu ją beveik kaip balandėlius (netgi, manau, daug paprasčiau 😉 )
Skaniausias šis patiekalas tuomet, kai atsiranda šviežios bulvytės, morkytės, žirneliai, kopūstai. Tada dar krapai, ridikėliai, švieži agurkėliai… Bet, žinoma, žiemą pasigaminsime irgi tobulai, turėdami visokių šaldytų gėrybių, o ir prekybos centruose galima visko rasti. Ko pasigendu žiemą – tai tas šviežias kopūstas žalsvais minkštais lapeliais.
Taigi, apie 400-500 g. vištienos krūtinėlės supjaustome norimo dydžio gabalais (man labiau patinka stambesni, didesni už vieną kąsnį). Pabarstome juos druska ir saldžiosios paprikos milteliais, pavoliojame ir paliekame 15-30 min. Tuo tarpu galime nusiskusti keletą šviežių bulvyčių. Skusti, o ne lupti ir yra skaniausia su šviežiomis bulvėmis. Galima ir visai neskusti, tik gerai nuplauti vandeniu, patrinant aštresniu šepetuku. Porą-trejetą šviežių morkyčių taip pat nusiskutame.
Nemažame puode užverdame apie 0,5 litro vandens, dedame porą šaukštų ghee sviesto (alyvuogių aliejus tikrai tiks, jei tik labiau patinka), gerą šaukštą druskos, keletą lauro lapelių ir kelis kvepiančiųjų pipirų žirnelius. Vandeniui užvirus, sudedame vištieną ir verdame apie 15 min.
Čia tokia mano 15-15-15 min. tvarka, lengva atsiminti, o kaip tik viskas gerai išsitroškina.
Taigi, po 15 min. dedame šviežias nedideles bulvytes ir pailgais šiaudeliais supjaustytas porą morkų. Tuo metu užsiimame kopūstais, nes būtent jie ir yra šio troškinio skonis („balandėlių” 🙂 ) ir vinis 🙂 Pusę šviežio kopūsto galvos (apie 0,4-0,5 kg.) stambiai supjaustome.
O tada dalį jo pakepiname ant įkaitinto ghee sviesto arba alyvuogių aliejaus. Negailėdami apkepiname iš abiejų pusių. Užteks pakepinti vieną keptuvę, kitus galėsime dėti į puodą nekepintus. Tie keli pakepinti kopūstėliai ir suteiks troškinukui balandėlių skonį.
Tuomet dar po 15 min. dedame į puodą ir pakepintus, ir nepakepintus kopūstus, 3 šaukštus Beatos padažo „Daržo choras” arba tiesiog porą šaukštų pomidorų tyrės, arbatinį šaukštelį cukraus. Galima įberti keletą pomidoriukų ar saujelę šviežių žirnelių (šaldyti žiemą irgi puikiai tiks).
Po 15 min. viskas turėtų būti tobulai išsitroškinę. Žinoma, ragaujame, ar nepritrūko druskos, gal užmalti šviežią pipirą.
Aš valgiau su tuo metu užaugusiais raudonųjų burokėlių lapeliais ir greituoju būdu pamarinuotais agurkėliais (receptas yra ir www.pagamini.lt ) Grietinė taip pat tiks, kaip ir priklauso balandėliams 🙂
My tip
- Turėdama ūkininko vištienos, aš dažnai visą krūtinėlę pamarinuoju mano labai mėgstamame „Santa Maria” jau pagamintame teriyaki marinate, o po to naudoju porcijomis, kaip noriu: kepti ant grotelių, virti sriubai ar troškinti „balandėlių” skonio 🙂