0 0
Burokėlių ir obuolių čatnis

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
0,5 kg. Raudonieji burokėliai
0,2 kg. Obuoliai
1 arbatinis šaukštelis Rudasis cukrus
1 galvutė Svogūnai
2 skiltelės Česnakas
50 ml. Balzaminis Modenos actas
1 v. šaukštas Grūdėtosios garstyčios
0,5 arbatinio šaukštelio Peperoncino milteliai
žiupsnis Druska

Burokėlių ir obuolių čatnis

Puikus užkandis ir vasarai, ir žiemai, o taipogi ir garnyras :)

  • 50 min.
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Labai paprastas, lietuviškai subalansuotas čatnio receptas, kurį gaminti siūlau tuomet, kai turime šviežiai užaugintų burokėlių ir nuo medžių krintančių obuolių 🙂 Galbūt čili ar peperoncino neturėsime savo, o gal net ir taip!!

Iš šio kiekio gausime du nedidelius stiklainiukus čatnio.

Užkaičiame nemažą puodą su vandeniu ir šiek tiek druskos, o užvirus sudedame nuplautus burokėlius. Ir tegul jie verda, kol ruošimės viskam kitkam 🙂 Jeigu švieži šio sezono derliaus vidutinio dydžio burokėliai, tikrai pakaks 40 minučių. Jeigu turite labai didelių, užmeskite laiko virimui 🙂

Apie 200 g. obuolių supjaustome nedideliais kubeliais (aš naudoju ir vasarinius, alyvinius, obuoliukus, kurie tuo metu jau sunokę). Keptuvėje pakaitiname 2-3 šaukštus gero alyvuogių aliejaus (nepralenkiami graikiški „Ophelia“ aliejai, nes visada būna švieži „Romos skanumai“ internetinėje krautuvėlėje), beriame smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką, po kokios minutės – kubeliais supjaustytus obuolius. Šiek tiek apkepame ant lengvos ugnies, tuomet pilame apie 50 ml. balzaminio Modenos acto, patroškiname iki užvirimo.

Kai burokėliai išverda, juos perplauname šaltu vandeniu, nulupame ir supjaustome nedideliais kubeliais. Beriame į keptuvę su patroškintais obuoliukais, tuomet dar kokį šaukštelį rudojo cukraus, šaukštą grūdėtųjų garstyčių, šiek tiek peperoncino miltelių. Dėl peperoncino miltelių – žiūrėkite pagal savo skonį, pradžioje geriau berkite mažiau ir ragaukite. Ir čili mišiniai, ir peperoncino milteliai būna nevienodo aštrumo. Patroškiname dar kokias 5 minutes, ragaujame, ar mums jau tinkama konsistencija. Čatnis – tai tokia Indijos įkvėpta saldžiai aštri uogienė/ pagardas. Ir saldokai aštri, mano manymu, yra svarbiausias šio pagardo skonis 🙂 Be to, aštrumas visada suteikia galimybę apsisaugoti nuo mikrobų ir kitokių blogių. Mūsų atveju, tai dar viena apsauga konservuojant, bandant išlaikyti čatnį kuo ilgiau 🙂

Indiškoje virtuvėje tai dažnai būna ‘mango chutney’, nes mangas jiems toks įprastas. Pas mus Lietuvoje pabandžiau su saldžiais alyviniais obuoliukais – tobula!!

O kai jau turime čatnį, krečiu jį į iškaitintus stiklainiukus, bet, jei peperoncino negailėsite, jis tikrai apsaugos čatnį nuo sugedimo.

Puikiai tinka: prie silkės, netgi per Kūčias yra nepamainomas; prie paskrudintos juodos duonos; sūrio; keptos vištos, kalakuto ir t.t. ir t.t.

Cooking for life 🙂

previous
Musaka (mousaka)
next
Vafliukų desertas su kondensuotu pienu
previous
Musaka (mousaka)
next
Vafliukų desertas su kondensuotu pienu

2 Comments Hide Comments

Add Your Comment