Ingredients
-
300g Burokėliai, žali
-
1 arbatinis šaukštelis Kmynai
-
žiupsnis Druska
-
žiupsnis Pipirai
-
3 šaukštai Avižų dribsniai
-
1 Kiaušiniai
-
1 skiltelė Česnakas
-
1 galvutė Svogūnai
-
2 šaukštai Avinžirnių miltai
-
pašlakstymui Alyvuogių aliejus
Directions
Pasaulis keičiasi, mados keičiasi, valgymo įpročiai keičiasi… Taigi o ką daryti mums, kurie vis tiek tebenori mėsos?! Ar tiesiog mielo, šilto, jaukaus ir sotaus maisto? (Na, ta prasme, ne vien salotos lapą pagraužt…) Tuomet šie kotletukai yra kažkas, kas tinka visiems prieš tai įvardintiems poreikiams. Ir sotu, ir šilta, ir patiekimo variantų gausybė 🙂
Kotletukams
Sutarkuojame vieną didelį ar porą mažesnių žalių raudonųjų burokėlių (be abejo, prieš tai nulupame ir nuplauname). Tarkuoti reiktų per tokią vidutinę tarką (trintuvę, anot lietuvių kalbos žinovų). Žodžiu, ne burokinę (keistas žodžių žaismas, nes juk tarkuojame burokėlius 🙂 ), bet ir ne pačią smulkiausią. Reiktų orientuotis į maždaug 300g burokėlių. Tuomet į juos beriame prieskonių (itališkų žolelių ar savo mėgstamų, pavyzdžiui raudonėlių), kmynų, druskos ir pipirų, skiltelę smulkiai supjaustyto česnako, galvutę smulkiai supjaustyto svogūno, tris šaukštus avižinių dribsnių, įmušame kiaušinį. Viską sumaišome ir paliekame pastovėti maždaug 10-15 min. (ar ilgiau, jei tuo metu turite, ką nuveikti), tiesiog avižiniai dribsniai turi šiek tiek pabrinkti. O tada suberiame du šaukštus avinžirnių miltų (tinka ir paprasti kviečių), sumaišome.
Į skardą įtiesiame kepimo popieriaus ir ant jo dviem šaukštais formuojame kotletukus. Iš šio kiekio išeis apie 10 kotletukų. Aš dar papurškiu ar pašlakstau alyvuogių aliejaus (gražiau apskrus, o ir šiaip daugiau jokių riebalų ten nėra). Šauname į įkaitintą (200 laipsnių) orkaitę ir kepame apie 20 min. Pabaigoje kaitrą galima kiek padidinti, kad labiau apskrustų.
Patiekimui
Labai tinka patiekti su bulvių koše ir sezoninėmis daržovėmis. Taip pat tinka lęšiai ar lęšių troškinys, bulgur kruopos, o gal ryžiai su skaidulinėmis pupuolėmis. Žodžiu, improvizuokite 🙂 Galima valgyti tiesiog su daržovėmis, salotomis, mėgstamomis žolelėmis.
My tips
- Kotletukai skanūs ir šalti, taigi galima drąsiai valgyti rytojaus dieną ar įdėti į priešpiečių dėžutę.
- Jeigu pasigaminsite iš karto daugiau masės, galite dalį kepti kitą dieną, vėl turėsite šiltų 🙂
- Bet galima viską apversti aukštyn kojom ir tokius kotletukus paruošti kaip garnyrą prie mėsos kepsnio, gal kokiai išskirtinei progai. Arba kai norisi suderinti vegetarų ir visavalgių meniu 🙂