Ingredients
-
1 vidutinė Cukinija
-
1 galvutė Svogūnai
-
1 skiltelė Česnakas
-
1 Morkos
-
1 arbatinis šaukštelis Itališkos žolelės
-
2 šaukštai Alyvuogių aliejus
-
180 g. Varškė
-
1 rutuliukas Mocarela sūris
-
1 Kiaušiniai
-
4-5 šaukštai Avižų dribsniai
Directions
Kai cukinijų metas, norisi eksperimentuoti, naudoti ir valgyti jas visaip, kol šviežios. Vasara, šiluma, kiemas, staltiesė, vidurdienio karštis, stalas obels pavėsyje… O gal šiltas vakaras, vynas su draugais ir šiltas, kvapnus cukinijų apkepas 🙂
Šis kepinys man nepralenkiamas. Daug daržovių, varškė, žolelės ir prieskoniai – tiesiog tobula pietums ar vakarienei. Pagaminimas paprastas, nors ir užtrunka, kol iškepa. Vidutinio dydžio nuplautą cukiniją nulupu tik ten, kur yra koks nors odelės nelygumas, įtrūkimas, pageltimas ar dar koks netobulumas. Jeigu cukinija šviežia, tikrai tarkuoju ją burokine trintuve su visa žievele (ji būna visiškai minkšta ir dar spalvą pagyvina). Užpilu kokį arbatinį šaukštelį druskos, pamaišau ir palieku kelioms minutėms, kad išsiskirtų sultys.
Tuo metu supjaustome svogūno galvutę, česnako skiltelę ir dedame apkepti į keptuvę su pakaitintu alyvuogių aliejumi. Jiems šiek tiek pakepus, sudedu per burokinę trintuvę sutarkuotą morką. Sudedu ir kokį šaukštą džiovintų prieskonių, kad kartu šiek tiek pakeptų ir pakviptų (pastaruoju metu labai pamėgau „Veggie tales”, bet tikrai tiks ir bazilikai, raudonėlis, itališkų žolelių mišinys, o gal tiesiog švieži krapai ir petražolės).
Sutarkuotą cukiniją nuspaudžiu, tuomet dubenyje sumaišome cukiniją, varškės pakelį (pasmulkinu šakute), pakepintas morkas su svogūnais, beriame šiek tiek druskos, užmalame juodųjų pipirų. Įmušame vieną kiaušinį, suberiame nedideliais kubeliais supjaustytą pusę mocarelos rutuliuko, įpilame kokį šaukštą extra virgin alyvuogių aliejaus, sumaišome.
Jeigu norime ‘tvirtesnio” apkepo, įberkime 4-5 šaukštus avižų dribsnių, sumaišę leiskime keletą minučių pastovėti.
Viską sukrečiame į aliejumi pateptą formą. Užbarstome likusį pusę rutuliuko supjaustytos ar suplėšytos mocarelos. Kepame apie 40 minučių 180 laipsnių orkaitėje, pabaigoje galime padidinti kaitrą iki 200. Užteks 2-3 valgytojams.
My tips
- Patiekti labai tiks su pomidoriukais, o gal netgi agurkų ir grietinės salotomis. Mes valgome taip: viena su graikišku jogurtu, kita su grietine (pabarstyta druska ir pipirais). Petražolės ir kalendra tikrai nepamaišys 🙂
- Apkepas labai skanus ir šaltas, nors nelabai patogus „transportuoti”, pasiimti į kelionę ar gamtą, nes jis gana birus.
Summer time
And the living is easy 🙂
4 Comments Hide Comments
Tikrai skanus ir lengvas 🙂
Džiaugiuosi 🙂
Pagaliau radau ir aš laiko sunaudoti savo cukinijas 😊
Ne tiek jau daug to laiko reikia 😉
Svarbu, skaniai susinaudojo 🙂