0 0
Itališka duonelė fokačija (focaccia)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
350 g. Kviečių miltai
300 ml. Vanduo
40 ml. Alyvuogių aliejus
3,5 g. Sausos mielės
1 arbatinis šaukštelis + galima rupios pabarstymui Druska
pagal skonį Vynuoginiai pomidoriukai
pagal skonį Juodosios alyvuogės
keletas šakelių Rozmarinai

Itališka duonelė fokačija (focaccia)

Žiemai pritaikytas karštos vasaros ilgesys :)

  • 4 val. 30 min.
  • Serves 3
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Šis receptas tiks norintiems viską pasigaminti ‘from scratch’ (nuo pat pradžios). Taigi, focaccia: turbūt pati paprasčiausia itališka duonelė, bet vis tiek jai turime skirti gerą pusdienį (žinoma, tuo metu galima nueiti į parduotuvę, pažiūrėti filmą ar susitvarkyti namus, bet vis dėlto, nežinau, kiek užrašyti ‘preparation time’ 😉 ) Kažkada esame ją gaminę Apulijoje su vilos šeimininkais 🙂

Šis kiekis tiks maždaug 30×20 cm ar panašaus dydžio kepimo indui. Duonelė neturi būti stora, bet tokios labai plonos pažiūvusios, kokios, pavyzdžiui, yra „Rimi“, man irgi nepatinka, nors čia, žinoma, skonio reikalas.

Pradžia: Į dubenį pilame apie 300 ml šilto (kūno temperatūros) vandens, į jį beriame 350 g. miltų (geriausia paprastų, mano buvo pigiausi 550D, o ne karališkų ar extra), 3,5 g. sausų mielių (aš naudoju „Dr.Oetker“), 1 arbatinį šaukštelį druskos. Viską sumaišome šaukštu iki vientisos masės, uždengiame rankšluostėliu ir paliekame gana šiltai (aš dedu prie radiatoriaus), kad pakiltų. Kildinau 2 val. (paprastai užsistatau taimerį, kad nereiktų žvilgčioti į laikrodį).

Tuomet labai aliejuotomis rankomis permaišome tešlą: tiesiog kokį 10-15 kartų imame, keliame ir vėl metame dubenin. Jei reikia, pasialiejuojame rankas dar kartą (tiesiog skaitau, kad tai alyvuogių aliejaus kaukė rankoms 🙂 ) Vėl paliekame dubenyje uždengtą kokioms 30 min., kad pakiltų.

Po maždaug 30 min. visą tešlą dedame į gausiai extra virgin alyvuogių aliejumi pateptą indą, ištampome, kad siektų sieneles, ir vėl paliekame pusvalandžiukui pailsėti. Dėl aliejaus, tai man vis dar mėgstamiausias „Gemma“ iš „Romos skanumai“ internetinės krautuvėlės 🙂

Tuo tarpu galime susikurti focaccios dizainą 🙂

Po to pusvalandžiuko labai smarkiai susitepame pirštukus alyvuogių aliejumi, tešloje pridarome skylučių ir puošiame, kaip išmanome. Visada tiks vynuoginiai pomidoriukai, juodosios alyvuogės, rozmarinai. Norintiems išraiškingesnio skonio, į tešlą tiks įmaišyti saulėje džiovintų ir aliejuje pabuvusių pomidorų gabalėlių. Džiovintų ar liofilizuotų prieskonių (tų pačių rozmarinų ar raudonėlių) galima berti į tešlą. Galite užberti ir rupios jūros druskos. Aliejaus likučiu patepu pomidoriukus, alyvuoges, rozmarinus.

Kepame karštoje, iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. (viršus turi šiek tiek paruduoti, apskrusti).

Ši duona skaniausia šilta. Patiekite kaip užkandį ar prie užkandžių, labai skanu su sviestu ir sūriais, paštetu, bet taip pat tiks ir prie sriubos ar lazanijos. Rytojaus dieną nebebus taip skanu: ko norėti iš miltų ir vandens 😉

previous
Topinambų salotos
next
Šokoladinis vyšnių vyno pyragas
previous
Topinambų salotos
next
Šokoladinis vyšnių vyno pyragas

Add Your Comment