Ingredients
-
800 g. Bulvės
-
3 valgomieji šaukštai Sviestas
-
3 valgomieji šaukštai Grietinė
-
200 g. Malta jautiena
-
200 g. Malta kiauliena
-
0,5 stiklinės Džiūvėsėliai
-
250 ml. Sultinys
-
2 valgomieji šaukštai Krienai
-
2 galvutės Svogūnai
-
2 arbatiniai šaukšteliai Druska
-
0,5 arbatinio šaukštelio Pipirai
-
50 g. Fermentinis sūris
-
0,5 šaukšto (padažui) Kviečių miltai
Directions
Senoje knygoje užmatytas receptukas. Tiksliau, „užsikabinau” už krienų padažo, tuo momentu labai užsinorėjau, o visa kita jau improvizacija. Žinoma, norėtųsi tėčio iš daržo parsineštų ir sutarkuotų krienų. Vaikystėje jų net nemėgdavau, nevalgydavau, o dabar dedu visur, net ir į šaltibarščius 🙂 🙂
Keletą nuluptų bulvių (apie 700-800 g.) užkaičiame virti kaip įprastai, su šiek tiek druskos ir svogūnu.
Kol jos verda, galime užsiimti maltinukais. Po 200 g. maltos jautienos ir kiaulienos sumaišome su o,5 stiklinės džiūvėsėlių, pilame kokį 50 ml. sultinio, pagal skonį druskos, maltų pipirų ir pakepintą svogūno galvutę. Viską išminkome ir formuojame nedidukus, anot knygos, „kaštano” dydžio maltinukus. Na, „kaštanas” auga kieme, tai dydį maždaug įsivaizduoju 😉 Iš šio kiekio bus koks 20 maltinukų.
Juos dedame į įkaitintą keptuvę su ghee sviesto šaukštu (galite pilti aliejaus ar kitų riebalų) ir keletą minučių pavartydami, pakratydami apkepame.
Bulvėms išvirus, sugrūdame ir pridedame kokį šaukštą sviesto ir šlakelį grietinėlės ar šaukštą grietinės. Košės nenuskystinkime, kad nebūtų visai „pliurza”, nes dar užkepsime su kotletukais.
Tuomet į pasirinktą sviestu ar aliejumi pateptą kepimo indą palei kraštus krečiame bulvių košę, į vidurį – maltinukus.
Pasigaminame krienų padažą ir juo užpilame maltinukus, o bulvių košę galime šiek tiek pabarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu.
Krienų padažui:
Šaukštą sviesto su šiek tiek aliejaus pakaitiname, beriame o,5 šaukšto miltų ir maišydami pakepiname. Tuomet po truputį supilame 200 ml. sultinio, nuolat maišydami plakimo šluotele. Padažui ėmus šiek tiek tirštėti, pridedame 2 šaukštus tarkuotų krienų, dar po minutėlės – 2 šaukštus grietinės. Užmalame juodųjų pipirų, paragaujame, ar netrūksta druskos. Jeigu viskas puikiai, padažą užpilame ant maltinukų.
Kepimo indą šauname į orkaitę (200 laipsnių) ir pakepame apie 20 minučių. Valgyti galime su raugintais ar marinuotais agurkais, labai tiko ir marinuotas patisoniukas.
My tip:
- Kaip ir sakiau, labiausiai užkabino krienų padažas. Krienų galima dėti daugiau, pagal jų aštrumą reguliuotis padažo aštrumą. Jis tikrai tiks prie įvairiausių kepsnių, maltinukų, dešrelių.
Bet net jei rytoj pasaulio pabaiga, vis tiek laikas sodinti savo obelis. /Č.Milošas/