Ingredients
-
0,5 kg. Kalakutienos petukų faršas
-
1 sutarkuota Bulvės
-
1 vnt. Kiaušiniai
-
apie 0,5 arbatinio šaukštelio Druska
-
1 arbatinis šaukštelis, mėgstamų Prieskoniai
-
1 nedidelis, supjaustytas ar sutarkuotas Svogūnai
-
apie 100 g., apvoliojimui, nebūtinai Džiūvėsėliai
-
Krienų padažui
-
šaukštas Sviestas
-
šaukštas Alyvuogių aliejus
-
0,5 šaukšto Kviečių miltai
-
200 ml. Vištienos sultinys
-
2 šaukštai Krienai
-
2 šaukštai Grietinė
-
žiupsnis Pipirai
Directions
Jau kurį laiką esu „atradusi” būtent kalakutienos petukų faršą. Jis lengvas, šviesus, bet riebesnis nei, pavyzdžiui, malta krūtinėlė, tai labai tinka sultingiems kotletukams gaminti visokiais būdais.
Šį kartą ruošiau greičiausią variantą – karšto oro gruzdintuvėje. Bet puikiai tiks kepti orkaitėje arba troškinti.
Pirktinę maltą kalakutieną sumaišome su norimais/mėgstamais kotletukų priedais: pusei kilogramo mėsos įmušiau 1 kiaušinį, per burokinę tarką sutarkavau 1 nedidelę bulvę (galima ir per smulkią), smulkiai supjausčiau pusę vidutinio dydžio svogūno (jį galima ir apkepinti, kas kaip mėgsta), bėriau pusę šaukštelio druskos ir gerą šaukštelį parvežtinio itališko mišinio. Ten buvo daug žolelių ir šiek tiek aitriosios paprikos bei peperoncino, tai papildomai jokių pipirų nebedėjau.
Viską sumaišiau, gerokai paminkiau ir palikau keliolikai minučių pastovėti. Tuomet šiek tiek pašlapintomis rankomis suformuojame norimo dydžio kotletukus (man masė visada atrodo per skysta ar per minkšta, bet iš patirties žinau – viskas bus gerai, kepant kotletukai pasipūs, o vidus liks sultingas). Manieji buvo kiek didesni už kaštoną. Galime juos apvolioti džiūvėsėliuose (nors nebūtina, ypač jei kepate karšto oro gruzdintuvėje, jie ir taip apskrus), dedame į karšto oro gruzdintuvę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje 10 minučių. Po 10 minučių apverčiau, sudėjau mažas aliejumi pašlakstytas paprikytes ir kepiau vėl 200 laipsnių temperatūroje dar 5 minutes.
Kotletukai gražiai apskrudę, tai pagalvojau, kad norisi kažkokio padažiuko. Žinoma, vasarą ar rudeniop čia puikiai tiks kad ir naminiai sunokę pomidorai su grietine 🙂 Bet prisiminiau gerąjį iš senosios knygos „Valgių gaminimas” išskaitytą ir išbandytą krienų padažą. Kaip bešamelio padažas, tik su krienais.
Krienų padažui:
Šaukštą sviesto su šiek tiek aliejaus pakaitiname, beriame o,5 šaukšto miltų ir maišydami pakepiname. Tuomet po truputį supilame 200 ml. sultinio, nuolat maišydami plakimo šluotele. Padažui ėmus šiek tiek tirštėti, pridedame 2 šaukštus tarkuotų krienų, dar po minutėlės – 2 šaukštus grietinės. Užmalame juodųjų pipirų, paragaujame, ar netrūksta druskos.
O tuomet į lėkštę pyliau keletą šaukštų krienų padažiuko, o į jį ‘patupdžiau’ kotletukus. Garnyras ir daržovės – jūsų fantazija. Kas mėgsta, labai tiks bulvių košė, bet man skaniausia tiesiog su daržovėmis: keptomis paprikomis (rinkausi mažąsias: jokio pjaustymo, tik sumeti kartu į gruzdintuvę), pomidorais ar agurkais.
Skanaus 🙂 🙂
My tips:
- Jeigu kepsite orkaitėje, užtruks šiek tiek ilgiau – apie pusvalandį, dar, žinoma, priklausomai nuo kotletukų dydžio.
- Su šiuo faršo nepaprastai skani sriuba su frikadelėmis.
- Su šiuo faršu taip pat nepaprastai skanus ir lengvesnis nei įprastai ‘netikras zuikis’. Tiek į kotletukus, tiek į zuikį labai tinka mirkyta šviesi ruginė duona, pvz. „Močiutės” arba „Rimi” kepyklos.
“Like I said before, your body is not a temple, it’s an amusement park. Enjoy the ride.” Anthony Bourdain