Ingredients
-
Kotletukai
-
400 g. Malta kiauliena
-
40 g. Džiūvėsėliai
-
1 nedidelis Svogūnai
-
1 vnt. Kiaušiniai
-
1 arbatinis šaukštelis Kmynai
-
2 arbatiniai šaukšteliai Čiobreliai
-
0,5 arbatinio šaukštelio Aitriosios paprikos milteliai
-
žiupsnis Druska
-
žiupsnis Pipirai
-
Padažas
-
3-4 šaukštai Alyvuogių aliejus
-
1 nemažas Svogūnai
-
3 skiltelės Česnakas
-
apie 400 g. Konservuoti savo sultyse pomidorų gabaliukai
-
3 šaukštai Saulėje džiovintų pomidorų pasta
-
200 ml. Raudonas vynas
-
1 arbatinis šaukštelis Saldžiosios paprikos milteliai
-
0,5 arbatinio šaukštelio Aitriosios paprikos milteliai
-
žiupsnis Druska
Directions
Pastaruoju metu tiek daug neeilinių kulinarinių knygų, kupinų įkvepiančių istorijų, kurias miela skaityti, grožėtis jų dizainu ir šefų išmone 🙂 Bet kažkaip pribręsta noras ir pagaminti.. Deivydo Praspaliausko („Amandus”) knyga „Maistas” nuostabi savo dizainu ir daugeliu labai ‘žemiškų’ receptų su patarimais, kaip juos padaryti dar skanesniais.
Labiausiai šis patiekalas sužavėjo paprastu, bet nuostabaus skonio pikantišku padažu.
Kotletukai:
400 g. maltos kiaulienos (pirkau „be antibiotikų”) sumaišiau ir gerai suminkiau su 40 g. džiūvėsėlių, nedideliu smulkiai supjaustytu svogūnu, 1 kiaušiniu, šaukšteliu kmynų, 2 šaukšteliais džiovintų čiobrelių, pusę šaukštelio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų. Pasivilgydama rankas suformuoju nedidelius kukuliukus ir kepu karšto oro gruzdintuvėje: 8 min. 185 laipsnių, o po to pakračius pavarčius – dar 5 min. 190 laipsnių kaitroje.
Mano gruzdintuvė nedidelė, tai kepiau per du kartus: iš šio kiekio mėsos – kokie 14-16 kotletukų. Originaliame recepte kepama keptuvėje ant aliejaus, tai tikrai bus skanu. Aš rinkausi gruzdintuvę: nesitaško, o dar ir riebalų perteklius išteka.
Padažas:
Į vidutiniškai įkaitintą aliejų beriame 1 nemažą smulkiai supjaustytą svogūną ir 3 skilteles česnako. Kepiname ant lengvos kaitros apie 6 minutes, tuomet sukratome skardinėlę konservuotų smulkintų pomidorų, 3 šaukštus saulėje džiovintų pomidorų pastos, šaukštelį saldžiosios paprikos, puse šaukštelio aitriosios paprikos ir supilame apie 200 ml. sauso raudonojo vyno.
Aš tiesiog turėjau šios pastos/užtepėlės, bet puikiausiai tiks kokie 7-8 smulkinti saulėje džiovinti pomidorai aliejuje, o ir aliejaus šaukštas kitas priduos skonio 🙂
Padažui užvirus, sumažinu kaitrą ir, jam besitroškinant, sudedu kotletukus. Leidžiame lengvai pasitroškinti kokias 10 min.
Galvojau, su kuo tiktų patiekti (jei norisi ko nors papildomai). Bulvių košė man čia ‘neįsipaišo’ 🙂 Apsistojau ties bolivine balanda, labai tiko. Bet kuskusas nepamaišys, o gal tiesiog skrudinta bagetės riekelė. Ir šiek tiek papildomai daržovių.. Kam patinka, šiek tiek užtarkuoto kietojo sūrio.. Ir sezoninių žolelių.
My tip
- Kotletukams tikrai galite rinktis jautieną arba pusiau kiaulieną su jautiena.
- Šis padažas toks skanus ir universalus. Tiesiog gaminkite jį prie makaronų, žuvies, avinžirnių ar dar ko nors..