Ingredients
-
1 kg. Midijos, šaldytos
-
2 skiltelės Česnakas
-
1 šaukštas Alyvuogių aliejus
-
250 ml. Sidras, pusiau sausas ar sausas
-
100 g. Grietinė
-
jeigu reikia Druska
-
kelios riekelės Prancūziškas batonas
Directions
Midijos – toks įprastas maistas Prancūzijoje, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, o pas mus dar kažkodėl „mistifikuojamas” ir pernelyg „subranginamas.” Daugelyje tų jūrinių valstybių tai paprastas paprastų žmonių maistas, netgi vadintas varguolių austrėmis. Be to, tai nebrangus baltymų šaltinis (jeigu gaminsime namie :)). Jam pagaminti nereikia daug ir prabangių ingredientų, o maistinė vertė yra didžiulė. Be to, ar pagaminsime lietuviškus kotletukus per kokį 12 min.??
Receptų, kaip pagaminti midijas, yra be galo daug, o šį siūlau dėl to, kad jis labai greitas, pigus, nereikalaujantis jokių ypatingų ingredientų mums, lietuviams (na, žinoma, išskyrus pagrindinį ingredientą – midijas ;)). Tokį nuostabų receptą radau Jamie Oliverio laidose (Jamie Oliver creamy mussels), bet vėlgi, tai improvizacija, nes Anglijoje paprastai naudojamos šviežios midijos (jie jas ten ir augina), o mums tenka rinktis šaldytas, jeigu mieste nėra specializuotų parduotuvėlių, importuojančių šviežias. Ačiū Džiugui už užnorinimą jas gaminti, nes tai taip skanu ir paprasta 🙂
Taigi, jeigu nusiperkame šaldytų midijų 1 kg pakuotę (jų galite rasti visuose didesniuose prekybos centruose), jos užteks 3 valgytojams (aš ruošiau su Čilėje užaugintomis midijomis, nors atrodo, kad tai toks Pietų Europos patiekalas). Būsite sotūs, gavę naudingų baltymų dozę ir neapsunkę, kaip, pavyzdžiui, nuo cepelinų 😉
Reikės didelės keptuvės. Porą česnako skiltelių pusę minutės pakepiname alyvuogių aliejuje, tuomet dedame šaldytas midijas su visu ledu, kaip ir imame iš pakuotės. Jeigu randame kokią aplūžusią geldelę, išmeskime. Kaitra maksimali, pilame apie pusę buteliuko sidro (kuo natūralesnio ir su mažiau cukraus), uždengiame kokioms 3 minutėms.
Atidengę dangtį patikriname geldeles. Jeigu kuri nors neatsivėrė, negailestingai metame lauk. Tuo metu viskas dar toliau troškinasi ant maksimalios kaitros, kad šiek tiek išgaruotų alkoholis. Ir po minutės kitos dedame grietinę, kokį 100 g., beriame supjaustytus laiškinius česnakus arba svogūnų laiškus, tiks ir negarbanotos petražolės ar netgi kalendra, kas nori ryškesnių pojūčių.
Aš patiekiu toje pačioje keptuvėje, kurioje gaminau (na, juk paprastas patiekalas), paprastai su prancūzišku batonu ar itališka ciabata, bet, kai neturėjom šių, labai tiko lietuviška juoda duona. Daug kur patiekiamos skrudintos bulvytės man čia nesiderina, nors tu ką. Su batonu ar duona gali sugerti tą nuostabų padažą, sulaižyti visus jūra kvepiančio skonio likučius. Ir valgome tik tas geldeles, kurios atsivėrusios!!
My tips
- Aš midijas mėgstu valgyti „varguoliškai”, t.y. rankomis (ir tai yra priimtina pagal etiketo taisykles): Pirmą midiją iškrapštau šakute ar kažkaip kitaip iš geldelės, o po to ta geldele naudojuosiu kaip žnyplėmis iškrapštyti kitus moliuskus. Žodžiu, įrankių nelabai ir prireikia. Vieną midijos geldelę perskeliu pusiau ir tada srebiu ja tą nuostabų skystį, kuriame plaukioja midijos. Nes gal batono neužteks jam sugerti 🙂
- Bet jeigu padažo dar lieka, tai tada reikia šaukšto!! Pasinaudokite ir juo, jei tik norėsite :)Prancūzišką batoną ar ciabatos duonelę galima paskrudinti (orkaitėje, skrudintuvėje ar ant keptuvės), patrinti ją česnako skiltele.
- Užgerti – baltas sausas lengvesnis vynas, baltas alus.
- Koks 12 min. – ir patiekalas ant stalo.
New is not always difficult.
2 Comments Hide Comments
Labai skaniai pavalgeme, aciu,Ruta, tikrai dar kartosiu.😀
Kaip smagu 🙂 Džiaugsmas gaminti ir dalintis 🙂