0 0
Musaka (mousaka)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 šaukštai Alyvuogių aliejus
2 nemaži Baklažanas
2 arbatiniai šaukšteliai Druska
1 galvutė Svogūnai
2 skiltelės Česnakas
300 g. Malta jautiena
300 g. Malta vištiena
2 arbatiniai šaukšteliai Mousaka prieskonių mišinys
0,5 stiklinės Baltas vynas
400 g. skardinė Konservuoti savo sultyse pomidorai
3-4 šaukštai Padažas "Daržo choras"
40 g. (viršutiniam sluoksniui) Sviestas
40 g. (viršutiniam sluoksniui) Kviečių miltai
450-500 ml. (viršutiniam sluoksniui) Pienas
2 vnt. Kiaušiniai
0,5 šviežiai tarkuoto riešuto Muškato riešutas

Musaka (mousaka)

Graikiškas baklažanų ir mėsos apkepas

  • 80 min.
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Kai per vasarą pasiseka turėti dvejas graikiškas atostogas, tai tikrai nepraeina be pasekmių 😉
Musaka – tai toks graikiškas lazanijos ar piemenų pyrago variantas. Ragavom jų visokių. Pagrindinė dilema – su bulvėmis ar be. Tai maniškė be bulvių, bet musakos receptų tokia galybė variacijų, kad tikrai turi pasirinkti, kokios nori. Peržiūrėjau daug receptų prieš gamindama pati, bandžiau atgaminti tą Kretoje ar Rode ragautą variantą. Ir kažkodėl labiausiai rėmiausi BBC Good Food pasiūlytu receptu, bet bulves išmečiau.

Pradedame du nemažus baklažanus supjaustydami apie 0,5-1 cm riekutėmis ir pabarstydami griežinėlius druska. Palaikome apie 20 min. ar ilgiau. Nežinau, gal tie baklažanai ir nebekartūs dabar, bet šiuo atveju, vis tiek išsiskiria sulčių, tai apkepas bus mažiau pažliugęs. Po to nuskalaujame juos vandeniu, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir rikiuojame į skardą apkepti. Papurškiame ar patepame alyvuogių aliejumi, galime kiek pabarstyti musakos prieskoniais. Kepame kokias 7 minutes 180 laipsnių temperatūroje.

Kol balkažanai druskinasi/kepa, galime imtis mėsos sluoksnio. Keptuvėje pakaitiname kokius 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberiame porą supjaustytų česnako skiltelių, nemažo svogūno galvą, pakepiname, kol svogūnai taps skaidrūs, ir dedame mėsą. Jai kepant, visą laiką pamaišome, pamaigome medine šakute, kad nesušoktų į vieną gabalą, o būtų kuo biresnė. Beriame porą šaukštelių musakos prieskonių ir kokį šaukštelį druskos.

Prieskonius mėgstu vežtis iš visų šalių, kur lankausi, turiu visokiausių ‘mix’ų’ 🙂 Bet jei neturite tokio mišinio, pastudijavau, kas yra sudėtyje: raudonėlis, cinamonas, gvazdikėliai, muškato riešutas. Tai nevisai tradicinis mums mišinukas, bet nepaprastai kvapnus, nunešantis į kvepiančias egzotiškas pievas.

Tuomet pilame apie pusę stiklinės vyno (kokio turite, aš pyliau baltą) ir ant nemažos kaitros pagariname apie 5-7 minutes, supilame skardinėlę pomidorų (apie 400 ml.) ir lėtai maišydami patroškiname. Kai kas siūlo dar dėti morkų ar kitokių daržovių, bet tikrai nebūtina. O aš turėjau keletą šaukštų užsilikusio Beatos Virtuvės padažo „Daržo choras“, tai jo irgi įmaišiau. Kai šiek tiek atvėsta, įmaišome lengvai paplaktą kiaušinio baltymą. Turbūt galima apsieiti ir be jo, bet kadangi trynį naudosime graikiškam bešamelio padažui pasigaminti, tas baltymas čia atrodo visai pritinkantis, kiek suprantu, „surišantis“ ingredientas.

Belieka pasigaminti padažo kepurę apkepui. Na, tai toks graikiškas bešamelio padažo variantas. Turbūt, jei pilsite bet kokį savo, bus visai neblogai, bet norėjosi pagaminti taip, kaip jie 🙂 🙂 Nedideliame puode patirpiname apie 40 g. sviesto, beriame apie 40 g. miltų (bus pora šaukštų), šluotele maišome, kol šiek tiek apkepa. Tuomet po truputį pilame pieną, vis maišome šluotele. Pieno prireiks apie 400-450 ml. Beriame druskos, šviežiai malto muškato riešuto, įmaišome kokį 20 g. tarkuoto kietojo sūrio (aš naudojau „Džiugą“, 24 mėn. brandinimo). Patirštėjusį nukeliame nuo ugnies ir palaukę įmaišome paplaktus 1 kiaušinio trynį ir 1 visą kiaušinį.

O tuomet belieka sluoksniuoti alyvuogių aliejumi pateptame inde: pradedame nuo baklažanų, tuomet mėsos sluoksnis, tada vėl baklažanai, jei turime atlikusių, ir užpilame padažu. Ant viršaus pabarstome dar šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio ir šauname į 180 laipsnių orkaitę maždaug 40-50 minučių. Mano keraminis indas apie 28 cm. skersmens, tai buvo pilnut pilnutėlis.

Jeigu kepant pernelyg ruduoja viršus, pridenkite folija ar kepimo popieriumi. Iškepę BŪTINAI palikime musaką kokį 10 minučių pastovėti, tik tuomet skanaukime. Labai tiks šviežios žolelės, švieži ar marinuoti agurkėliai. Skanaus 🙂

O ką tik patarkuoto muškato riešuto aromatas pasirodė toks nerealus, kad pasilikau jo ir užbarsčiau prieš patiekdama musaką. Specializuotose parduotuvėse neieškojau, o „Santa Marios“ radau 2 riešutus už maždaug eurą 🙂

If you go back to the Greeks or Romans, they talk about all three – wine, food and art – as a way of enhancing life.

 

 

previous
Troškinukas su grilintomis dešrelėmis
next
Burokėlių ir obuolių čatnis
previous
Troškinukas su grilintomis dešrelėmis
next
Burokėlių ir obuolių čatnis

Add Your Comment