0 0
Netikras zuikis

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
0,5 kg Malta mėsa Gali būti kiauliena, maišyta su jautiena ar veršiena
1 didelė riekė Juoda duona
1 šaukštas Grietinė
1 Kiaušiniai
žiupsnis Druska
žiupsnis Pipirai
1 a. š. Kmynai
1 a. š. Raudonėlis

Netikras zuikis

  • 75 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Kartais užsinori ko nors neįmantraus, bet skanaus. Kažko, kam gaminti neskirsi viso pusdienio, o valgyti bus galima bent jau dvi dienas skirtingas variacijas (karštą ir šaltą). Kažko, ne pernelyg riebaus, bet sotaus. Tai toks pasirinkimas yra netikras zuikis (niekaip nesuprantu, kodėl jis taip vadinamas, bet visiems aišku, apie ką kalba).

Jam gaminti viską sumaišau dubenyje: apie pusę kilogramo maltos mėsos (dažniausiai renkuosi kiaulieną, sumaišytą su jautiena ar veršiena), riekę piene ar vandenyje pamirkytos juodos duonos (aš gaminu su „Močiutės“ duona), kiaušinį, šaukštą grietinės, druską, pipirus, raudonėlį ar kokių kitų mėgstamų prieskonių. Viską reikia gerokai paminkyti, kaip sakydavo mama, „Kol mėsa pradės kibti prie rankų.“ O tuomet šlapiomis rankomis formuojame du ar tris zuikiukus ir dedame į aliejumi pašlakstytą skardą. Kepti apie 45 min. maždaug iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Šį sykį kartu kepiau ir bulvių skilteles: nuluptas arba švariai nuplautas bulves perpjauti pusiau, o po to kiekvieną skiltelę dar į 2-3 dalis, šiek tiek malūnėliu užmalti druskos, užberti kmynų, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir, viską pamaišius, suberti į skardą šalia zuikio. Ant bulvių vietoj žolelių šį kartą užmaliau juodųjų pipirų, sumaišytų su citrinų žievelėmis (malūnėlyje parduodamas mišinys). Iškeps maždaug per tą patį laiką, kaip ir zuikis, ir turėsite pilną skardą gėrio 🙂

Salotoms šį kartą gaminau kiek pakoreguotą lietuvišką raudoną mišrainę. Norimomis proporcijomis sumaišykite marinuotus raudonuosius burokėlius (mamytės marinuoti visada po ranka), raugintus kopūstus (jeigu stambiai sutarkuoti, juos šiek tiek pasmulkinu) ir raugintus arba marinuotus agurkėlius. Šaukštas ar du majonezo, žiupsnis kmynų, ir salotos paruoštos. Rauginti kopūstai suteikia joms gaivumo.

Toks puikus lietuviškas, kmynais pagardintas derinys (tikiuosi, mėgstate kmynus).

Zuikis nėra visada tikras, tačiau tai dar nereiškia, kad netikras atsilieka nuo tikro. (Džiugas)

previous
Kalakutienos troškinukas su obuoliais
next
Baklažanų ir cukinijų troškinukas
previous
Kalakutienos troškinukas su obuoliais
next
Baklažanų ir cukinijų troškinukas

Add Your Comment