Ingredients
-
0,5 kg. Šamo filė
-
2 šaukštai Alyvuogių aliejus
-
1 šaukštas Prieskonių žuviai mišinys
-
žiupsnis Citrinpipiriai
-
šiek tiek į marinatą Citrinos sultys
-
1 arbatinis šaukštelis Druska
-
1 nemaža galvutė Svogūnai
-
1 skiltelė Česnakas
-
1-2 vnt. Morkos
-
2 vnt. Marinuotos keptos paprikos
-
1 arbatinis šaukštelis Kaparėliai
-
šiek tiek, jeigu mėgstate Čili pipirai
-
4-6 vnt. Pomidoriukai
-
keletas šlakelių Balzaminis kremas, apelsinų skonio
Directions
Sakyčiau, tikrai karališkas patiekalas mėgstantiems žuvį, o išmonės per daug nereikalauja 🙂
Užtaikę kokią akciją šamui, perkame ir gaminame! Jis neturi žuvies kvapo, mėsa minkšta, sultinga. Labai patiko filė, jos būna nemažos, tai vienos dviems žmonėms pietums ar vakarienei kaip ir pakanka.
Šamą pabarstome druska ir patepame pasidarytu marinatu: alyvuogių aliejus, šiek tiek citrinos, citrinpipiriai, prieskoniai žuviai (žinoma, galite naudoti ne prieskonių mišinį, o savo mėgstamas žoleles). Galime ir šiek tiek patrinti, kad geriau įsigertų, ir paliekame bent jau pusvalandukui (galima ir ilgiau, gali marinuotis nors ir per naktį). O tada dedame į šiek tiek aliejumi pateptą kepimo indą ir kepame jau pakaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Praėjus kokioms 15 minučių į indą galime įdėti ir pomidoriukų, pašlakstytų aliejumi ir prieskoniais. Kartu iškeps ir labai tiks prie viso patiekalo.
Kol žuvis skrunda orkaitėje, pasigaminkime daržovių. Pradžia dažniausiai būna ta pati: gana stambiai supjaustome svogūną, smulkiai – česnako galvutę ir lengvai pakepiname alyvuogių aliejuje. Dedame griežinėliais supjaustytą morką, pamaišydami kepame. O toliau į šias daržoves dėjau švelniai pamarinuotą keptą papriką. Radau jos „Romos skanumų“ internetinėje krautuvėlėje, iš karto prigijo 🙂 Paprikos iš Graikijos, marinuotos lengvame marinate su vyno actu. Daržovių troškiniui jos suteikia gaivumo, skonio, o tai labai tinka prie gana neutralaus žuvies skonio. Beriame druskos, Provanso žolelių mišinio, šiek tiek pašlaksčiau apelsinų skonio balzaminiu kremu (nepadauginkime, jei gaminame su marinuotomis paprikomis). Kam patinka, įmeskite dar ir čili pipiriuką. Viskas dar pasitroškina kokį penketą minučių ir į stalą 🙂
Patiekti dar tiks ir keletas kaparėlių, šviežių žolelių, galbūt skiltelė citrinos, kam patinka užsispausti ant žuvies.
Good food for good mood 🙂