0 0
Smidrų ir kumpio pyragas

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
250 g Šaldyta bemielė tešla
nemaža sauja Smidrai
150-200 g Kumpis, šalto rūkymo
2 skiltelės Česnakas
120 g Grietinėlė
1 Kiaušiniai
100 g Fermentinis sūris
žiupsnis Druska
žiupsnis Pipirai

Smidrų ir kumpio pyragas

Smidrams neįmanoma atsispirti pavasarį

  • 50 min.
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Pagaliau ir mes Lietuvoje smidrus pradėjome valgyti, ne vien auginti darželiuose! Atvežtiniai smidrai (ar šparagai, kaip jums labiau patinka juos vadinti), pavasarį gundo parduotuvių lentynose, o kai atsiranda ir Lietuvos ūkininkų užaugintų, tai jau tikras gėris!

Tuomet galima visaip improvizuoti ir leisti sau pasimėgauti specifiniu jų skoniu, netgi jeigu tai pietūs vienai. Arba pagaminti visą pyragą šeimynai ar draugų kompanijai.

Jeigu tingisi pačiai minkyti, tuomet imu bemielę tešlą (tinka 250 g lakštas), įtiesiu ją į sviestu pateptą formą (manoji apvali keramikinė, apie 25 cm skersmens), paspaudžiu, kad užsipildytų kampeliai. Krašteliai turi užsilenkti, juos taip pat prispaudžiu prie formos. Tą blyną pašaunu į orkaitę 5 minutėm, kad tik pradėtų kepti ir kilti. Tuo tarpu apie 5 min. pasūdytame vandenyje apverdu smidrus. Kad būtų patogiau, juos perpjaunu į kokias 3 dalis. Žinoma, reikia pažiūrėti, kad žemutinė ūglio dalis nebūtų sumedėjusi. Tuomet ją negailestingai nupjauname. Apvirtus perlieju šaltu vandeniu, nuvarvinu ir dėlioju ant tešlos. Tuomet papjaustau ar paplėšau kumpio ir kloju prie smidrų. Ne vegetarams tiks ispaniškas, itališkas ar lietuviškas šalto rūkymo kumpelis, bet be jo irgi puiku. Česnako skilteles smulkiai supjaustytau, išplaku kiaušinius su grietinėle, įtarkuoju sūrio (fermentinio, kietojo ar mocarelos) ir viską užpilu ant smidrų ir kumpio. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min., bet be abejo, reikia patikrinti, kad vidurys nebebūtų skystas.

Prie šio lengvo užkandžio tiks šviežios rukolos ir pomidoriukų salotos ir taurė vėsaus baltojo ar rožinio vyno.

My tips

  • Smidrams neįmanoma atsispirti, netgi jeigu tai pietūs vienam ar dviems. Tuomet galimas toks variantas: kepti nedideliuose užkepėlių indeliuose.
  • Skonio intensyvumas skirsis nuo to, kokį sūrį ir kumpį pasirinksite dėti. Skonių paletė tarp mocarelos ir parmigiano yra plati, o lietuviškas naminis kumpis skirsis nuo Serrano ar kitokio, bet tame ir žavesys 🙂 Be to, galima kiekvieną kartą pabandyti kitokį skonį 🙂
  • Kartais paspalvinu pyragą pomidoriukais: dar kitoks skonio atspalvis.

Make it simple but significant!

 

 

 

previous
Varškės spurgytės
next
Gaivios agurkų salotos
previous
Varškės spurgytės
next
Gaivios agurkų salotos

Add Your Comment