Ingredients
-
Bolognese padažui
-
4-5 šaukštai Alyvuogių aliejus
-
2 skiltelės Česnakas
-
1 nemaža Morkos
-
1-2 vnt. Salierų stiebai
-
450 g. Veganiškas faršas
-
1 skardinėlė Konservuoti savo sultyse pomidorų gabaliukai
-
apie 0,2 l. Daržovių sultinys
-
sauja Žirneliai, šaldyti
-
1 arbatinis šaukštelis Druska
-
0,5 arbatinio šaukštelio Pipirai
-
1 arbatinis šaukštelis Itališkos žolelės
-
1 arbatinis šaukštelis Kario milteliai
-
2 arbatiniai šaukšteliai Malta raudonoji paprika
-
Bešamelio padažui
-
2 šaukštai Aliejus
-
40-50 g. Sviestas
-
2 šaukštai Kviečių miltai
-
0,5 l. Pienas
-
žiupsnis Druska
-
žiupsnis Pipirai
-
Kiti ingredientai
-
indui patepti Aliejus
-
apie 0,3 kg. Lazanijų lakštai
-
1 rutuliukas Mocarelos sūris
-
100 g. Fermentinis sūris
Directions
Tokią ‘Bolognese’ vegetarišką lazaniją gaminau pirmą kartą. Anksčiau, jeigu vegetariška lazanija, – būdavo su varške/rikota ir špinatais. Bet, kadangi buvo labai skanu, o gaminimas labai panašus į tradicinės lazanijos, surašau receptą: bandykite, ragaukite, skanaukite! Šiuo metu mūsų prekybos centruose toks platus produktų pasirinkimas, kad galime rinktis ne tik pagal skonį, bet ir pagal poreikius: veganiškus, be laktozės, be gliuteno ar pan.
Vienintelis didelis minusas – jie dažniausiai bus brangesni 😉 Gaila.. Man visada dėl to kyla klausimas: o kodėl? Dažnai žmonės negali valgyti tam tikrų produktų dėl alergijų ar kitų priežasčių, tai kodėl tie produktai ‘be kažko’ yra brangesni?
Na, bet grįžtam prie lazanijos.
- Bolognese padažas (vegetariškas):
Pradedame tradiciškai: smulkiai supjaustome porą česnako skiltelių, vieną nemažą morką – kubeliais, salierų lapus su smulkiais stiebeliais – pasmulkiname. Čia nukrypau nuo tradicinės lazanijos ir nenaudojau salierų stiebų, vietoj jų turėjau gražių šviežių salierų lapų, tai visai tiko. Bet, žinoma, galite įprastai rinktis ir salierų stiebus (2-3). Nemažoje keptuvėje įkaitiname 4-5 šaukštus alyvuogių aliejaus, lengvai pakepiname česnaką, po minutės beriame morkas ir pakepiname kokias 3 minutes. Suberiame šaldytą veganišką faršą (450 g. pakuotę), maišydami kepiname ant kiek aukštesnės nei vidutinė kaitros kokias 10 minučių. Tuo tarpu prieskoniuojame: šiek tiek druskos, juodųjų pipirų (‘Tellicherry’ iš malūnėlio bus geriausiai), itališkų žolelių mišinio. Bet taip pat būtinai veganiškam faršui: 2 šaukštelius saldžiosios raudonosios paprikos ir 1 šaukštelį kario (curry) prieskonių. Gamindama pirmą kartą, šiek tiek abejojau dėl kario prieskonių lazanijoje, bet pasitikėjau veganų/vegetarų patyrimu, kuris visiškai pasiteisino. Kario nepadauginus, jo, kaip prieskonio, nesijaučia, bet jis suteikia veganiškam faršui ‘tikresnio’ skonio.
Po tų 10 minučių sudedame salierų lapus, nedidelę konservuotų pomidorų savo sultyse skardinėlę, dar po poros minučių – saujelę ar dvi šaldytų žirnelių, pilame apie 200 ml. daržovių sultinio (apie pusę kubelio, bet tuomet ragauti ir galbūt pridėti druskos ar sultinio). Kaip ir įprastą bolognese padažą, troškiname, kad viskas apsijungtų, 15-20 min.
- Bešamelio padažas:
Keptuvėje pakaitiname porą šaukštų aliejaus ir šaukštą sviesto, gali būti apie 50 g., beriame 2 kupinus šaukštus miltų, sumaišome su aliejumi ir sviestu ir šiek tiek pakepiname, o tuomet po truputį, maišydami šluotele, supilame apie 0,5 litro pieno. Padažas pradės tirštėti, bet turime nuolat maišyti. Jeigu atrodo, kad per tirštas, įpilkime dar po truputį pieno. Nepamirštame šiek tiek druskos ir šviežiai maltų pipirų.
- Sluoksniavimas:
Kepimo indą patepame aliejumi. Į apačią dedame kelis šaukštus bolognese padažo, ir tik tada klojame lazanijos lakštus. Jeigu neatitinka indo formos, nebijodami palaužykime. Juos šiek tiek patepame bešamelio padažu, tuomet paskleidžiame sluoksnį mėsos padažo. Pamėtome nedideliais gabalėliais plėšyto ar pjaustyto mocarellos sūrio.
Dedame lazanijos lakštus, o tuomet viską kartojame (dar 2-3 kartus, arba kol turite mėsos ar bešamelio padažo). Paskutinis sluoksnis turi būti toks: lazanijos lakštas, ant jo – gausiai bešamelio padažo, tuomet negailint pabarstyta fermentinio sūrio (galima rinktis kietąjį ‘Parmigiano’ ar ‘Džiugo’ sūrį, jeigu norisi stipresnio skonio).
Aš naudojau banguotus lazanijos lakštus, tai sluoksniuodami klojame taip, kad bangos persipintų, eitų įstrižai.
- Kepame iki 190-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Sūris turi išsilydyti ir šiek tiek apskrusti.
Skanaus!! Kartu galima patiekti mėgstamų žalių salotų arba tiesiog pomidoriukų ar agurkų.