Ingredients
-
vidutinio dydžio višta Vištiena
-
5-6 vnt., žievelės ir sultys Apelsinai
-
1 vnt., žievelės ir sultys Žalioji citrina (laimas)
-
2 vnt., žievelės ir sultys Citrina
-
3 šaukštai Alyvuogių aliejus
-
3 šaukštai Medus
-
2 šaukštai Druska
-
1 arbatinis šaukštelis Cinamonas
-
0,5 arbatinio šaukštelio Ciberžolė
-
5-6 vnt. Gvazdikėliai
-
2 skiltelės Česnakas
-
0,5 arbatinio šaukštelio "Lime and pepper" prieskoniai
-
0,5 arbatinio šaukštelio Peperoncino milteliai
-
2 vnt. Salierų stiebai
-
200 g. Perlinės kruopos
-
sauja Žirneliai, šaldyti
-
saujelė Saulėgrąžų daigai
Directions
Be galo kvapnus patiekalas. Citrusinių vaisių aromatas, šioks toks cinamono ir gvazdikėlių dvelksmas – valgiusieji sako, kad net sunku suprasti, kokią čia mėsą valgo 🙂
Vidutinio dydžio vištą užpilame paruoštu marinatu ir laikome bent jau 12 valandų. Jeigu šventėms – pasigamini, užpili prieš parą, ir ramu – reikės tik pašauti į orkaitę. Aš nemėgstu su visa višta „vargti“ ant šventinio stalo, tai marinuoju jau supjausčiusi į kokius 4 gabalus. Nuo kai kurių nulupu odelę, nes aš pati jos nevalgau, bet yra kam patinka, tai galite pasirinkti, kaip norite.
Marinatui: Pamirkome vaisius vandenyje su soda ir druska, nuplauname, nusausiname. Nutarkuojame spalvotąją apelsinų, laimų, citrinų žievelės dalį, išspaudžiame sultis, sudedame kitus ingredientus: alyvuogių aliejų, medų, cinamoną, peperoncino miltelius, druską, gvazdikėlius, supjaustytą česnaką. Jeigu reikia tiksliau, visas marinato receptas surašytas www.pagamini.lt puslapyje: „Citrusinių vaisių marinatas.“ Viską sumaišome ir pilame ant vištienos.
Aš viską ruošiu tame inde, kuriame ir kepsiu orkaitėje. Paprastai kepu „Grand Feu“ ketaus puode. Jei neturite, puikiai tiks bet koks kepimo indas/skarda (jeigu kepsite skardoje, tuomet marinuokite kitame inde). Ant pasimarinavusios vištienos dar dedame griežinėliais supjaustytą apelsiną, porą supjaustytų saliero stiebų, rozmarino ir čiobrelio šakelių, šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame uždengtą apie porą valandų.
„Grand Feu“ puode kepu 160 laipsnių temperatūroje, o kepimo inde kepkite uždengtą folija, apie 180 laipsnių temperatūroje. Tuomet atidenkite, kiek padidinkite kaitrą ir dar pakepkite apie pusvalandį. Aš kepu naminę vištą, ji visada „tvirtesnė“, laiko reikia daugiau, o parduotuviniam viščiukui galbūt užteks ir valandos uždengto kepimo, o po to dar pusvalandžio atidengtam viršaus paskrudinimui.
Patiekimui: Bulvės neatrodo pats tinkamiausias kaimynas apelsinams, tai šį kartą pasirinkau perlines kruopas su žaliaisiais žirneliais. Perlines kruopas galite ilgai virti, kaip nurodyta ant pakuotės, bet aš jas perpilu keletą kartų vandeniu, o po to palieku užmerktas keletui valandų ar per naktį. Tuomet pasūdytame vandenyje jos išverda per kokį 15 minučių. Man patinka, kad išsivirti irgi galima iš anksto, o prieš patiekiant vištieną tiesiog suberti kruopas į keptuvę, pridėti kokią saują šaldytų žirnelių, užpilti skysčio nuo kepamos vištos ir apie 10 minučių pašildyti uždengtas. Patiekiant taip pat nepagailime skysčio, kuriame kepė višta, o jeigu norisi dar ko nors, tiks saulėgrąžų daigai, patinkantis čatnis (šį kartą buvo kolegės Jovitos gamintas rabarbarų čatnis 🙂 ), bruknių ar spanguolių pagardas, marinuoti agurkėliai.
My tips:
- Tokiame marinate puikiai iškeps ančių kulšelės ar koks kitoks paukštis.
- Patiekti tiks ir bolivinė balanda su daržovėmis, ir kepinti vermišeliai su paprika.
A New Year is a new chapter.