Ingredients
-
apie 1 kg. Vištienos blauzdelės be sąnario
-
3 šaukštui, kepimui Alyvuogių aliejus
-
valgomasis šaukštas Ghee sviestas
-
1 nemaža galvutė Svogūnai
-
2-3 skiltelės Česnakas
-
apie 50 g. Šoninė, šaltai rūkyta
-
apie 10 grybukų Pievagrybiai
-
2 arbatiniai šaukšteliai Druska
-
0,5 arbatinio šaukštelio Pipirai
-
keletas šakelių Čiobreliai, švieži
-
300-400 ml. Baltas vynas
-
100-150 ml. Grietinėlė
-
Bulvių/žirnelių košei
-
8-10 vnt. Bulvės
-
1 arbatinis šaukštelis Druska
-
0,5 galvutės, virimui Svogūnai
-
pora saujų Žirneliai, šaldyti
-
30 g. Sviestas
-
50 g. Grietinėlė
-
Keptoms morkoms
-
4 vnt. Morkos
-
0,5 arbatinio šaukštelio Saldžiosios paprikos milteliai
-
0,5 arbatinio šaukštelio Kmynai
-
pagal skonį Čiobreliai, švieži
-
žiupsnis Druska
-
šlakelis Alyvuogių aliejus
Directions
Šis receptas turbūt prancūzų virtuvės klasika 🙂 Bet galima pridėti šio bei to, pagal jūsų šaldytuvo turinį 🙂
Pradžioje gana dideliame ketaus puode (arba tiesiog gilesnėje keptuvėje, kuri turi dangtį) šiek tiek pakaitiname kokius tris šaukštus alyvuogių aliejaus, dedame vištienos gabalėlius ir pavartydami šiek tiek apkepame iš visų pusių. Vištienos turi būti ne daugiau nei vienu sluoksniu (vištienos gabalėliai turi kepti ir apskrusti, o ne troškintis). Apkepame po kokias 3-4 minutes abi puses ir išimame, atidedame kuriam laikui. Aš naudojau vištienos blauzdeles be sąnario – tokie nedideli gabalėliai, patogu pasirinkti, jei nori mažiau ar daugiau. Bet tiks bet kokia jūsų mėgstama vištiena: ir šlaunelės, ir krūtinėlė ar visa gabalėliais supjaustyta višta.
Į tą patį puodą ar keptuvę dedame gabalėlį sviesto (aš dažniausiai naudoju ghee sviestą), o jam ištirpus beriame supjaustytą nemažo svogūno galvutę ir keletą supjaustytų skiltelių česnako. Jiems šiek tiek pakepus (ant gana lengvos kaitros), dedame šaltai rūkytos šoninės gabalėlius. Man patinka didesni juostelių gabaliukai, bet galite naudoti ir jau kubeliais supjaustytą šoninę. Po minutės kitos suberiame į keturias dalis supjaustytus pievagrybius (žinoma, tiks ir kitokie grybai).
Dar po kokių 3 minučių pilame apie pusę butelio baltojo sauso vyno, sudedame apkeptus vištienos gabalėlius, palaukiame kol užvirs – suputos, tada uždengiame, dedame keletą šakelių šviežio čiobrelio, sumažiname kaitrą ir paliekame troškintis apie 40 min.
Tuomet galime atsipūsti ir ramiai laukti arba galime pagalvoti, kokio norėsime garnyro. Blauzdelės bus skanu ir tiesiog su kokia daržove ar salota, labai tiks ir spagečiai ar kiti mėgstami makaronai. Aš buvau neapsisprendusi, tai viriau bulvių ir žirnelių košę ir pasikepiau morkų (šios mano „topinis” garnyras!)
Bulvių/žirnelių košei išverdame keletą bulvių, likus kokioms 5 minutėms iki virimo pabaigos beriame porą saujų šaldytų žaliųjų žirnelių, pabaigiame virti ir nukošiame. Sugrūdame, negailime sviesto ir grietinėlės.
Morkoms: kokias 3-4 morkas nuskutame, supjaustome griežinėliais, beriame šiek tiek druskos, raudonosios paprikos miltelių, kmynų, šviežio čiobrelio ir viską sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Aš kepiau 5 min. 180 laipsnių karšto oro gruzdintuvėje. Bet, žinoma, galima puikiausiai išsikepti ant keptuvės (vienu sluoksniu, kad apkeptų, o ne troškintųsi).
Šlaunelėms išsitroškinus supilame 100-150 ml. grietinėlės, leidžiame užvirti, ir prašau: puikus patiekalas neįdedant pernelyg daug pastangų ir laiko.
Bon appetit!!
You don’t need a silver fork to eat good food. /Paul Prudhomme/