Ingredients
-
450 g. Smulkinta menkė (šaldyta)
-
1 vnt. Svogūnai
-
4-5 riekelės Batonas
-
svogūno kepimui Ghee sviestas
-
1 vnt. Kiaušiniai
-
2 šaukštai, jeigu reikia Manų kruopos
-
1 stiklinė, apvoliojimui Džiūvėsėliai
-
1 arbatinis šaukštelis Druska
-
1 arbatinis šaukštelis Citrinpipiriai
-
nebūtinai, pagal skonį Itališkos žolelės
-
Garnyras
-
1 vnt. Svogūnai
-
1 šaukštas, kepimui Ghee sviestas
-
1 šaukštas, kepimui Alyvuogių aliejus
-
0,5 kg. Morkos
-
2 saujos Žirneliai, šaldyti
-
200 ml. Sultinys
-
jeigu turite, švieži, 1-2 Lauro lapai
-
1 arbatinis šauštelis Cukrus
-
0,5 arbatinio šaukštelio "Lime and pepper" prieskoniai
-
100 ml. Grietinėlė
-
0,5 citrinos sultys, nebūtinai Žalioji citrina (laimas)
Directions
Paprasti, mieli, greitai pagaminami kotletukai, o tas morkų, žirnelių ir grietinėlės garnyras taip tinka, kai už lango vėsu ir norisi ko nors sotaus ir šildančio.
Taigi, menkės kotletukai. Jiems naudoju „Rimi“ rastą nuostabų šaldytos smulkintos menkės ruošinuką Vis perku, prekybos centras jau siūlo nuolaidą tam produktui, vis neatsibosta! O dar rašo, kad ‘sužvejota kristalinio skaidrumo Islandijos vandenyse’
Jūsų pasirinkimas, tikėti ar ne
Bet, manau, jūs irgi esate atradę savo „paruoštukų”, nes aš vargiai pati tą žuvį malčiau..
Atitirpiname (ne staigiai, pageidautina, o iš šaldiklio perkėlę į šaldytuvą) smulkintą menkės file, pridedame poroje šaukštų ghee sviesto ar alyvuogių aliejaus pakepintą svogūną, įmušame kiaušinį, sudedame 4-5 piene ar vandenyje pamirkyto batono riekeles ir prieskonių: gal turite savo mėgstamus, bet visada tiks citrinpipiriai, juodieji pipirai. Ciberžolė kotletukus maloniai pageltonins, o jei norisi aštrumo, galite įberti smulkintų čili pipiriukų ar curry prieskonių (arba curry pastos). Jeigu masė atrodo labai per skysta, įberkite porą šaukštų manų kruopų.
Suminkome visus produktus ir formuojame nedidelius kotletukus, pavoliojame džiūvėsėliuose ir kepame karšto oro gruzdintuvėje: 190 laipsnių temperatūroje 10 min., po to apverčiame ir skrudiname dar 5-6 min. Galima kepti orkaitėje: 200 laipsnių temperatūroje 25-30 min. Jeigu patinka labiau apskrudę, papurkškite arba tiesiog patepkite alyvuogių aliejumi.
Kol kotletukai kepa, gaminkime morkų ir žirnelių troškinuką. Siūlau pasiruošti iš anksto: svogūno galvutę supjaustome pusžiedžiais (ar kaip jums norisi), o morkas – nedideliais kubeliais. Į keptuvę dedu šaukštą ghee sviesto ir pilu šaukštą alyvuogių aliejaus. Jiems įkaitus, lengvai apkepiname svogūnus, kol pasidarys skaidrūs, po poros minučių beriame morkas.
Kepiname ant vidutinės kaitros kokias 3 minutes, tada užpilame stikline daržovių arba vištienos sultinio, beriame šaukštelį cukraus, porą lauro lapų (jeigu vazonėlyje užaugę švieži, išvis tobula) ir uždengę patroškiname 3-4 minutes, o tuomet beriame porą saujų šaldytų žaliųjų žirnelių ir troškiname, kol žirneliai suminkštės – tai bus gal dar 3 minutės.
Žinoma, paragaukite, nes morkos būna visokio kietumo, taip pat ir dėl druskos: ar užteks sultinio skonio ir sūrumo, ar reikės dar paprieskoniuoti. Vietoj sultinio galite pilti vandenį, tada tikrai reikės druskos. Pabaigoje supilame apie 100 ml. grietinėlės ir dar šiek tiek pakaitiname.
Jeigu jums atrodo, kad troškinukas per skystas, galite (prieš pildami grietinėlę) įberti kokį pusę šaukšto miltų, pamaišyti, o po to jau pilti grietinėlę.
Skanaus!
My tips:
- Galbūt kažkam prireiks ir bulvių košės – kodėl gi ne?
- Šie kotletukai – puikus šaltas užkandis. Jeigu planuojate patiekti šaltus, tuomet geriau formuoti kuo mažesnius, o padažui tiks smulkiai supjaustytas marinuotas/raugintas agurkas su majonezu, galima ir kaparėlių 🙂
- Troškintos morkos ir žirneliai – tradicinis garnyras prie bet kokios žuvies, bet, žinoma, tiks ir prie vištienos (pavyzdžiui, troškintų blauzdelių) ar antienos.