Ingredients
-
5 vnt. Bulvės
-
bulvėms patepti Aliejus
-
1 arbatinis šaukštelis Druska
-
žiupsnis Pipirai
-
200 g. Malta jautiena su kiauliena
-
2 riekės Batonas
-
0,5 vnt. Kiaušiniai
-
1 arbatinis šaukštelis Persiladas
-
50 g. Fermentinis sūris
Directions
Prieš Vėlines, važinėdamos po senelių kaimus ir kapelius, su mama prisiminėm visokių tuomet buvusių skanumynų: krosnyje keptus močiutės ragaišius, duoną, pyragus, purią krosnyje keptą kiaušinienę. Mūsų senelis buvo „prie bajerio“, tai kartais pyrage rasdavome kokią svogūno galvą 🙂 🙂 Prisiminėme ir šį patiekalą – orkaitėje keptas malta mėsa įdarytas bulves. Sovietmečiu mama iš kažkur jį nusižiūrėjo, buvo labai jau „mandras“ patiekalas, lyginant su kokiais kotletais.
Tikrai seniai jį bebuvau valgiusi, bet nusprendžiau prisiminti, su mamos pagalba. Ir visai tiko pritiko 🙂 Paprasta, neįmantru, bet sotu ir skanu.
Nulupame kokias 5 vidutinio dydžio bulves (geriau vienodo dydžio, kad vienodai laiko keptų). Perpjauname pusiau, išgremžiame vidų, palikdami kokio 0,5 cm. storio sieneles. Kad bulvės stabiliai stovėtų kepimo inde, šiek tiek horizontaliai nupjauname apačią, jei ji nelygi. Patepame ar papurškiame aliejumi, pabarstome šiek tiek druskos ir pipirų ir šauname į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę kokioms 15 minučių.
Įdarui pamerkiame į vandenį ar pieną porą riekių batono, kokioms 10 minučių. Imame apie 200 g. maltos jautienos ir kiaulienos, sudedame išmirkusį ir nuspaustą batoną, pilame 0,5 paplakto kiaušinio, beriame druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (šį kartą rinkausi džiovintus persilado prieskonius: petražolės, česnakai, dar pridėjau krapų). Viską gerai suminkome, kol bus vientisa masė.
Tuomet pakeptas bulves įdarome geru šaukšteliu pasiruošto faršo, jei norime, pabarstome fermentiniu sūriu ir kepame apie 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje.
Priklausomai nuo metų laiko, galime patiekti su visokiausiomis salotomis. Tradiciškai labai tinka rauginti agurkai ar kornišonai. Šį kartą dar norėjosi ir pomidorų su grietine, druska, svogūnais.