0 0
Karis (curry) su kiauliena ir daržovėmis

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
0,5 kg. Kiaulienos nugarinė
1 vnt. Svogūnai
2 skiltelės Česnakas
1 vnt. Morkos
1 vnt. Paprika, raudonoji
2 vnt. Salierų stiebai
kepimui Alyvuogių aliejus
1-2 arbatiniai šaukšteliai Druska
1-2 šaukštai Kario pasta
200-250 ml. Kokosų pienas
pusės citrinos Citrinos žievelė
pusės citrinos Citrinos sultys
0,5 stiklinės Ryžiai
1 stiklinė Vanduo
0,5 arb. šaukštelio Druska

Karis (curry) su kiauliena ir daržovėmis

Šildantis iš vidaus!!

  • 45 min.
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Azijos tautoms tai turbūt yra be galo paprastas, kasdien gaminamas patiekalas. Jam reikia turėti bent jau du ingredientus, ne visai įprastus lietuviškai virtuvei: curry pastos ir kokosų pieno.

Mums šis patiekalas tampa vis labiau pažįstamas, tuo labiau, kad čia nepaprastai daug variacijų: kokia mėsa, kokios daržovės, o galiausiai – koks karis?? „Curry“ gali būti ir prieskonis, bet gali būti ir patiekalas. Abiem atvejais, susiduriame su „red curry“, „yellow curry“ ir „green curry“. Taigi, visais atvejais, tai gali būti tiek prieskonių mišinys, tiek patiekalas. Žaliasis karis paprastai yra aštriausias, jame daug kalendros,  dominuoja aštrioji raudonoji paprika, geltonasis karis bus vidutinio aštrumo, su paprika ir ciberžole, na, o raudonasis karis yra balansas tarp aštrumo ir saldumo, taigi nuspręskite, kuris jums idealiausias 🙂 Dabar jau visai paprasta kario pastos nusipirkti bet kokios didesnės parduotuvės azijietiško maisto skyriuose.

Mano „Rimi“ pirkta žalioji kario pasta yra gana aštroka (aštresnė, nei tikėjausi iš ‘green curry paste’), taigi dėkite po šaukštelį, ragaudami. Priklausomai nuo jūsų skonio, gali reikėti nuo šaukštelio iki poros šaukštų kario pastos.

Kiaulieną (aš turėjau gabalėlį su žolelėmis pamarinuotos kiaulienos nugarinės, su kuria buvau neapsisprendusi, ką gaminti) supjaustome kuo plonesnėmis juostelėmis, pabarstome druska, raudonąja paprika ir dedame į keptuvę kelioms minutėms apkepti su alyvuogių aliejumi. Jeigu gamintumėte didesnį kiekį, nedėkite visos mėsos vienu metu. Mėsos turi būti vienu sluoksniu, kad ji įkaitintuose riebaluose apskrustų, o nepradėtų virti. Tuo metu supjaustome svogūno galvutę, porą skiltelių česnako, morką, porą stiebų salierų ir saldžiąją raudonąją papriką. Apkepusias kiaulienos juosteles iš keptuvės dedame į puodą su trupučiu vandens, tegul pradeda troškintis, tada į keptuvę beriame svogūnus, o po kokios minutės ir kitas supjaustytas daržoves. Sudedame kario pastą (1-2 šaukštai). Jei norime gražiai geltonos spalvos, galime įberti ciberžolės.

Toliau viskas troškinsis puode: kiauliena, po to sudedame apkeptas daržoves, įpilame apie 100 ml. vandens arba sultinio ir troškiname apie pusvalandį. Tada supilame pusę skardinės kokosų pieno (apie 200 ml.) ir dar šiek tiek patroškiname. Jeigu atrodo, kad per skysta, tiesiog padidinkime kaitrą ir patroškinkime dar keletą minučių, konsistencija pasidarys tobula 🙂 Pabaigoje įtarkuokime laimo ar citrinos žievelės ir įspauskime laimo ar citrinos sulčių. Man patinka, kaip citrusiniai vaisiai padeda viską subalansuoti (nes prieš tai sudėtos daržovės visos turi saldumo).

Patiekime su mėgstamais ryžiais ir žolelėmis ar pomidoriukais.

Ryžiai:

Jeigu renkuosi baltuosius („Basmati“ ar „Jasmin“), tuomet ruošiu taip:

pusę puodelio ryžių užpilu dvigubu kiekiu vandens, įdedu pusę šaukštelio druskos. Kai užverda, sumažinu kaitrą iki minimumo ir paverdu 8 min. Tada visą kaitrą išjungiu, uždengiu puodą rankšluostuku ir palieku išbrinkti dar kokioms 8 minutėms.

S k a n a u s 🙂

A crust eaten in peace is better than a banquet partaken in anxiety. /Aesop/

previous
Daržovių salotos su silke, prie silkės ar be jos :)
next
‘Balandėlinis’ apkepas
previous
Daržovių salotos su silke, prie silkės ar be jos :)
next
‘Balandėlinis’ apkepas

Add Your Comment